Instalatii de canalizare
Sistemul instalatiilor de canalizare
Instalatia de canalizare este sistemul prin care toata apa care a intrat in casa iese afara. Proiectul propriu-zis se realizeaza tinand cont de cateva aspecte, precum numarul de utilizatori, alegerea instalatiei de canalizare in functie de locatie/teren/arhitectura etc. De asemenea, principiul pe care se bazeaza instalatia de canalizare vizeaza doar gravitatia.
Sistemul de canalizare poate fi construit si pe cont propriu, dar cel mai bine se apeleaza la o firma specializata, deoarece proiectarea si dimensionarea trebuie realizate foarte precis pentru o instalatie buna si durabila. Exista doua tipuri: cele conectate la un sistem public de canalizare sau cele care se racordeaza la o fosa septica proprie.
Instalatie racordata la canalizarea publica
Canalizarea publica are un sistem eficient, iar acest lucru este prestabilit prin legea 241/2006, actualizata in 2015, care stabileste juridicitatea unitara privind tot ce tine de canalizarea localitatilor. Sistemele de canalizare se infiinteaza, gestioneaza si organizeaza sub conducerea si controlul autoritatilor administratiei publice si are ca scop alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate pentru toti utilizatorii din locatia respectiva. Acest serviciu este foarte bine pus la punct, mai ales in zonele urbane.
Instalatie de canalizare cu fosa septica
Fosa septica este un recipient care este ingropat in sol si poate fi construit din beton, fibra de sticla si polietilena. Sistemul functioneaza in felul urmator: toata materia solida se aduna pe fundul fosei, in timp ce apa menajera este curatata atat in primul compartiment, cat si in al doilea. Dupa cateva zile, apa este evacuta datorita unui sistem de drenare subteran si este filtrata natural (cu ajutorul nisipului si pietrisului mediu). Acest sistem vizeaza mai mult zonele rurale, deoarece acolo nu exista sisteme de canalizare publice la care utilizatorul se poate racorda.